Variantele COVID-19 acum detectate la animale, porci si soareci

Noile variante SARS-CoV-2 nu pun probleme doar pentru oameni

Noi cercetări arată că pot infecta și animale și, pentru prima dată, variante au reușit să infecteze șoareci, o evolutie care poate complica eforturile de a limita răspândirea globală a virusului. În plus, două noi studii au implicații asupra animalelor de companie. Veterinarii din Texas și Regatul Unit au documentat infecții cu B.1.1.7 – varianta cu răspândire rapidă si infectiozitate mare găsită pentru prima dată în Marea Britanie – la câini și pisici.

Animalele din studiul din Marea Britanie au avut și leziuni cardiace, dar nu este clar dacă daunele au fost cauzate de virus sau au fost deja acolo și au fost găsite ca urmare a infecțiilor lor. Studiile pe animale ale SARS-CoV-2 și ale variantelor sale emergente sunt urgente, a spus Sarah Hamer, DVM, dr., Medic veterinar și epidemiolog la Colegiul de Medicină Veterinară și Științe Biomedice al Universității Texas A&M din College Station, Texas. Ea face parte dintr-o rețea de oameni de știință care cerceteaza animalele de companie ale persoanelor cărora li se diagnosticează COVID-19 pentru a afla cât de des virusul trece de la oameni la animale si vice-versa. Colaborarea face parte din inițiativa One Health prin intermediul Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

One Health își propune să abordeze bolile infecțioase prin recunoașterea faptului că oamenii nu pot fi pe deplin protejați de agenții patogeni, cu excepția cazului în care animalele și mediul sunt, de asemenea, protejate. „Peste 70% din bolile emergente ale oamenilor își au originea în populațiile de animale”, a spus dr Hamer. „Așadar, dacă ne concentrăm doar asupra studierii bolii pe măsură ce apare la oameni și ignorând locul în care acești agenți patogeni au fost transmiși sau circulați de ani de zile, atunci s-ar putea să ne lipsească capacitatea de a detecta apariția timpurie si să devină probleme pentru sănătatea umană. ”

Variantele COVID se „mută” la șoareci

În noi lucrări, cercetătorii de la Institutul Pasteur din Paris au arătat că variantele de îngrijorare B.1.351 și P.1, care au fost identificate pentru prima dată în Africa de Sud și, respectiv, în Brazilia, pot infecta șoarecii, oferind virusului o potențială nouă gazdă. Versiunile mai vechi ale virusului nu puteau infecta șoarecii, deoarece nu erau capabili să se lege de receptorii de pe celulele lor. Aceste două variante pot. Pe de o parte, este un lucru bun, deoarece îi va ajuta pe oamenii de știință să efectueze mai ușor experimente la șoareci. Înainte, dacă doreau să facă un experiment cu SARS-CoV-2 la șoareci, trebuiau să folosească o tulpină specială de șoarece care a fost crescută pentru a transporta receptori ACE2 umani pe celulele pulmonare. Acum că șoarecii se pot infecta în mod natural, orice rasă o va face, ceea ce face mai puțin costisitoare și consumatoare de timp studierea virusului la animale. Pe de altă parte, ideea că virusul ar putea avea mai multe și diferite modalități de răspândire nu este o veste bună.

„De la începutul epidemiei și de la apariția coronavirusurilor umane de la animale, a fost foarte important să se stabilească în ce specii poate reproduce virusul, în special speciile care trăiesc aproape de oameni”, a declarat Xavier Montagutelli, DVM, dr., Șef al Laboratorului de Genetică a Șoarecilor de la Institutul Pasteur. Studiul său a fost publicat înainte de evaluarea inter pares pe BioRXIV. Odată ce un virus se stabilește într-o populație de animale, acesta va continua să se răspândească și să se schimbe și în cele din urmă, poate fi transmis înapoi oamenilor cum s-a intamplat in 2000 cu virusul gripal A1NH1, cu capacitate de mutare ridicata. Acesta este motivul pentru care păsările și porcii sunt atent monitorizați pentru detectarea virusurilor gripale.

Până în prezent, cu SARS-CoV-2, a fost găsit un singur animal care prinde și răspândește virusul și îl transmite înapoi oamenilor – nurca de crescătorie. Cercetătorii au documentat, de asemenea, anticorpi SARS-CoV-2 la o nurca evadată care trăiește în apropierea fermelor de nurcă din Utah, sugerând că virusul SARS-COV-2 are potențialul de a fi transmis populațiilor sălbatice. Și mutarea virusului în șoareci sugerează că SARS-CoV-2 s-ar putea stabili într-o populație de animale sălbatice care trăiesc aproape de oameni. „În acest moment, nu avem dovezi că șoarecii sălbatici sunt infectați sau pot fi infectați de oameni”, a spus Montagutelli. El a adăugat că descoperirile sale subliniază necesitatea testării periodice a animalelor pentru semne ale infecției. El a spus că aceste sondaje vor trebui actualizate pe măsură ce vor apărea mai multe variante. „Până acum, am avut norocul că speciile noastre de animale nu sunt cu adevărat susceptibile la acest lucru”, a declarat Scott Weese, DVM, profesor la Ontario Veterinary College de la Universitatea Guelph din Geulph, Canada, care studiază bolile infecțioase emergente care trec între animale și oameni. În timp ce focarele la fermele de nurci au fost grave, imaginați-vă ce s-ar întâmpla, a spus Weese, dacă virusul s-ar muta la porci. „Dacă acest lucru infectează o ferma cu câteva mii de porci – ceea ce este ca in scenariul cu nurcile – dar avem mult mai multe ferme de porci decât ferme de nurci”, a spus el. „Cu aceste variante, trebuie să regândim strategia mai larg” a spus el. „Ne-am gândit toate acestea despre animale și despre cum se răspândesc sau cum nu se raspandesc, dar acum trebuie să repetăm ​​toate aceste studii pentru a ne asigura că facem tot ce trebuie.”

Animalele de companie prind si ele variante de COVID

Animalele de companie care locuiesc cu persoane infectate cu SARS-CoV-2 o pot prinde de la proprietari, iar pisicile sunt deosebit de sensibile, a spus Weese. Studiile de urmărire a contactelor, care au testat, de asemenea, animalele pentru semne ale virusului, au constatat că aproximativ jumătate dintre pisicile care trăiesc cu persoane infectate au semne de infecție, în timp ce 20% -30% dintre câini erau bolnavi. „Este destul de comun” ca animalele de companie să primească COVID, a spus Weese.

Acum, două noi studii au arătat că puii pot fi infectați și cu noua variantă B.1.1.7. Acest lucru este deosebit de grav, fiindca inseamna ca virusul si-a schimbat strategia de penetrare orientandu-se catre exemplare mai tinere. Primul studiu, realizat de cercetători de la Texas A&M, a documentat varianta la un câine și o pisică din comitatul Brazos, Texas. Nici soarecele negru de laborator mai batran, nici pisica domestică mai batrana, cu păr scurt, nu au simptome de COVID-19. Au fost testați ca parte a unui proiect finanțat de CDC. Weese a spus că animalele de companie sunt expuse riscului persoanelor infectate, dar nu par să joace un rol important în răspândirea bolii la oameni. Deci, dacă aveți animale de companie, nu există motive să vă faceți griji că ar putea să vă aducă virusul acasă. Este mai probabil să fiți dvs un risc pentru ele. Al doilea studiu, dintr-un spital specializat pentru animale din sud-estul Angliei, a documentat infecția cu varianta virusului B.1.1.7 la 11 câini și pisici. Majoritatea animalelor de companie au simptome neobișnuite, inclusiv epiccard inflamat și leziuni cardiace. Weese a numit acest studiu interesant și a declarat că descoperirile sale merită mai multe investigații, dar a subliniat că studiul nu poate determina dacă infecția a cauzat leziuni cardiace sau dacă cestea erau deja acolo. „Acesta este un virus uman. Nu există nicio îndoială. Poate afecta alte specii, dar îi place mult mai mult pe oameni”, a spus el. „Dacă vă gândiți la imaginea de ansamblu și care este rolul potențial al animalelor, animalele de companie prezintă un risc destul de scăzut”, a spus el.

Surse: Xavier Montagutelli, dr., Șeful Laboratorului de genetică a șoarecilor, Institutul Pasteur, Paris, Franța Scott Weese, DVM, profesor, Ontario Veterinary College, Universitatea din Guelph, în Canada

Sarah Hamer, DVM, medic veterinar și epidemiolog, Colegiul Texas A&M de Medicină Veterinară și Științe Biomedice, College Station, Texas

BioRXIV, 18 martie 2021

Daniel Ganea
Vino cu mine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 − 3 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.