Șmekeria zilei: cum reduci apneea centrală?

Cine știe – cunoaște, în funcție de oboseală, alcool, raceală, etc căile aeriene se obstruează mai mult sau mai puțin, agravând apneea de somn.

Iar soluția este evident creșterea presiunii CPAP peste limita titrată (aleasă) de medic în urma polisomnografiei la domiciliu din studiul de somn.

Dar creșterea presiunii deși deschide căile aeriene colabate și îți face somnul ușor, poate determina destul de frecvent si de clar apnee centrala. Din lac în puț.

Deci cum o dregem?

Păi una din cauzele apneei centrale e ca nucleul bulbar ‘simte’ că are suficient oxigen și se lasă pe tânjală. Ca la fumători, se învață cu mai puțin oxigen.

Asta n-o sa vă placă

Puneți mâna și mergeți sau alergați cei care puteți, sau faceti altă activitate zilnică ceilalți, ca să se reobișnuiasca creierașul cu oxigenul. Wow! Simplu dar nasol, nu? Că trebuie să faci efort…

Există și alte cauze de apnee centrală, dar acesta este atat de comună în rândul pacienților tratați prin CPAP pentru apnee de somn și din păcate mută cercul vicios:

oboseală – relaxarea mucoasei – obstrucție – apnee de somn

către:

hiperventilație – nivel crescut de oxigen – nucleii bulbari se inhibă – hipoventilație – necesar permanent de CPAP că altfel dă în:

hipoxemie -hipotonie – relaxarea mucoasei – obstrucție – apnee de somn .

Ce să mai zic, e o viață întreagă de trăit și studiat fenomenele astea.

Vedeți și de ce operația de scuratre a vălului palatin nu e o idee grozavă.

Daniel Ganea
Vino cu mine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

two + seventeen =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.