Scorul de calciu coronarian e legat de riscul de infarct miocardic

SCORUL DE CALCIU
Metodă de detectare timpurie

Scorul de calciu coronarian este o metodă timpurie de determinare a gradului de calcifiere a arterelor coronare. Rezultatul acestei investigații indică gradul de calcifiere al aretrelor, inclusiv a coronarelor (vasele care iriga inima 0 deci foarte imortante). Acest scor este un indicator pentru un risc crescut de infarct miocardic.

Această investigație este recomandată mai ales persoanelor care nu prezintă simptomele tipice unei boli coronariene, dar totuși prezintă factori de risc precum hipertensiune arterială, tulburări metabolice, niveluri crescute ale lipidelor sangvine sau predispoziții genetice.

Evaluarea riscului de evenimente cardiovasculare

Factori care influienteaza riscul cardiovascular:

  • Vârsta și sexul (se recomandă să se înceapă scanarea la bărbați de la 40 de ani, iar la femei de la 50 de ani)
  • Niveluri crescute ale lipidelor sangvine (colesterolul, trigliceridele)
  • Diabet
  • Hipertensiune arterială cu valori peste 145mmHg
  • Supraponderalitate, lipsa de mișcare
  • Fumatul
  • Istoric familial de boli cardiovasculare

Scorul de calciu coronarian este recomandat bărbaților de la vârsta de 40 de ani și femeilor de la vârsta de 50 de ani pentru determinarea riscului de infarct miocardic. Factorii de risc enumerați mai sus pot provoca o vasconstricție (strâmtorare a vaselor sanguine). Pentru clarificarea riscului individual de infarct miocardic se recomandă efectuarea investigației non-invazive de determinare a scorului de calciu coronarian.

Procedura de examinare

Scorul de calciu determină gradul de calcifiere a arterelor coronare prin intermediul computerului tomograf (CT). Examinarea este simplă, non-invazivă, fără administrarea unei substanțe de contrast, ghidată de EKG, de scurtă durată și cu o iradiere minima. În timpul scanării pacientul stă culcat pe spate, iar scorul de calciu se măsoară în timpul unei singure faze de reținere a respirației pentru câteva secunde.

Așa-numita „Plaqueload“ (gradul de calcificări) reprezintă baza de evaluare a riscului.

Dacă nu sunt plăci ateroscrelotice identificabile în prezent, atunci riscul de apariție a unei boli coronariene este scăzut. În cazul unui grad de calcifiere scăzut sau moderat, sunt deja prezente sedimentări la nivelul arterelor coronariene care pot cauza îngustarea acestora.

Medicul specialist va discuta cu Dvs. amănunțit rezultatul examinării medicale și se vor face recomandările cu privire la eventualele măsuri suplimentare.

Evaluarea vastei arterelor periferice se mai poate face si la domiciliu, neinvaziv, folosind Indicele de perfuzie, masurat prin spectrofotometrie sanguina.

 

Daniel Ganea
Vino cu mine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.