Salicilatii

Salicilații au proprietăți antiplachetare

Aspirina (Ecotrin, Ascriptin, Bayer Aspirina, Bayer Aspirina Forță Extra, Aspirină Tri-Buffered)

Aspirina este o substanță pudră albă inodoră, care este disponibilă în comprimate de 81 mg, 325 mg și 500 mg pentru utilizare orală. Când este expus la umiditate, hidrolizează în acid salicilic și acizi acetici. Aspirina este un inhibitor mai puternic atât al sintezei prostaglandinei, cât și al agregării trombocitelor decât sunt alți derivați ai acidului salicilic. Grupa sa acetil este responsabilă de inactivarea ciclooxigenazei prin acetilare. Aspirina este hidrolizată rapid în plasmă, iar eliminarea urmează farmacocinetica de ordin zero.

Aspirina inhibă ireversibil agregarea plachetară prin inhibarea ciclooxigenazei plachetare. Aceasta, la rândul său, inhibă conversia acidului arahidonic în prostaglandină I2 (PGI2, un vasodilatator puternic și inhibitor al activării trombocitelor) și tromboxan A2 (TXA2, un vasoconstrictor puternic și agregator plachetar). Inhibarea trombocitelor durează viața celulelor (aproximativ 10 zile).

Aspirina poate fi utilizată în doze mici pentru a inhiba agregarea plachetară și pentru a îmbunătăți complicațiile stazei venoase și trombozei. Reduce probabilitatea de infarct miocardic (MI) și este, de asemenea, foarte eficient în reducerea riscului de accident vascular cerebral. Administrarea precoce a aspirinei la pacienții cu IM acut poate reduce mortalitatea cardiacă în prima lună.

Daniel Ganea
Vino cu mine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

five × 1 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.