Mastile CPAP magnetice si Pacemakerele sau Defibrilatoarele implantabile

Atentie la neatentie!
Desi aparatele medicale implantabile sunt proiectate sa fie imune la mare parte din influientele electromagnetice externe obisnuite, evolutia tehnologiilor care folosesc magneti miniaturizati de mare putere pot influienta negativ functionarea acestor aparate.
Si nu e de gluma.

Am vrut să postez despre asta de ceva vreme. Au existat câteva măști CPAP noi care au apărut în ultimul timp dotate cu sisteme de prindere magnetice, cum ar fi ResMed AiFit F20, ResMed AirFit N20 și Respironics DreamWear de care am și eu. Ideea cu magneții are avantajele sale, deoarece le face mult mai ușor de utilizat pentru persoanele cu dexteritate redusă, totuși aceste măști sunt ănsoțite de un avertisment FOARTE IMPORTANT: Dacă aveți pacemaker, defibrilator sau alt dispozitiv implantat în zona superioară a pieptului, gâtului sau capului, nu trebuie să utilizați o mască cu cleme magnetice!

Magneții foarte puternici pot interfera serios cu funcționarea dispozitivului cardiac implantat. Există un avertisment în acest sens, undeva adânc în manualul de instrucțiuni undeva, dar numai producătorii mai fac ceva pentru a evidenția această problemă. Și ar trebui ca lumea să știe de ea.

Am avut un pacient care a folosit una dintre aceste măști cu un pacemaker și ne-a raportat că, în fiecare dimineață când s-a ridicat din pat s-a simțit foarte ciudat în piept. Am descoperit că acest lucru se datora faptului că atunci când și-a scos masca, cureaua magnetică a trecut pe lângă stimulatorul cardiac și l-a resetat ​​la frecvența de 120 bătăi pe minut, ceea ce este mult prea mult ca să te simți ok. A renunțat la masca respectivă și a găsit o alternativă. De asemenea, poate interfera cu aparatele auditive, implanturile cohleare și altele similare. Dacă aveți îndoieli, fiți precauți și faceți unele cercetări.

Fiți atenți și răspândiți vorba!

Sănătate!

Daniel Ganea
Vino cu mine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

seventeen + 17 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.