Infarct miocardic cu supradenivelare ST și embolie pulmonară la un pacient cu sindrom de detresă respiratorie acută pe COVID-19

Prezentare de caz clinic a unui pacient de 82 de ani cu sindrom de detresă respiratorie acută din cauza infecției cu SARS-CoV-2 care a fost complicată de infarctul miocardic concomitent cu supradenivelare de segment ST și trombembolie pulmonară.

Un bărbat în vârstă de 82 de ani a fost diagnosticat cu COVID-19 în urma unui test pozitiv pentru SARS-CoV-2 în prezența simptomelor de febră și dispnee ușoară. După o autoizolare la domiciliu timp de 1 săptămână, pacientul a fost internat în spital din cauza agravării tulburărilor respiratorii. Examinarea fizică a relevat o temperatură a corpului de 39,0 ° C, tensiunea arterială de 152/113 mmHg, frecvența cardiacă de 160 bpm și o saturație de oxigen de 78% cu oxigen 10L/min. Investigațiile de laborator au evidențiat proteina C-reactivă (PCR) de 206mg/L, procalcitonină 0,57μg/L și D-dimeri>10000μg/L. Deși durerea toracică nu a fost simptomul predominant, o electrocardiogramă a evidențiat un infarct miocardic (STEMI) cu supradenivelare a segmentului ST în arealul infero-posterior (Panoul A). Tomografia computerizată a demonstrat opacități și consolidare în sticlă șlefuită (Panoul B) și dovezi de embolie pulmonară acută în artera pulmonară dreaptă (Panoul C, săgeata).

Ecocardiografia transtoracică nu a arătat nicio dovadă de hipertensiune arterială pulmonară. După intubația oro-traheală, angiografia coronariană efectuată într-un laborator dedicat de cateterism cu măsuri suplimentare de protecție specifică împotriva COVID-19, a arătat proximal ocluzia trombotică a arterei circumflexe stângi (Panoul D, capul săgeții). În urma unei pre-dilatații ușoare, tomografia de coerență optică (OCT) a arătat dovezi pentru un tromb suprapus pe o placă bogată în lipide, fără dovezi suplimentare de rupere a plăcii (Panoul E, săgeata) și stenoză importantă proximal față de tromb (Panoul F). Reperfuzia prin intervenție coronariană percutană primară și implantarea unui stent medicamentos a fost efectuată obșinându-se fluxul final TIMI III. Ulterior, pacientul a fost trimis la unitatea de terapie intensivă pentru îngrijiri suplimentare.

Infecția SARS-CoV-2 și boala COVID-19 au apărut frecvent asociate în secțiile de urgențe cardiologice cu diverse evenimente cardiovasculare, de la infarct miocardic acut, miocardită, insuficiență cardiacă, aritmie și până la boală trombo-embolică pulmonară sau venoasă.

NB: Inflamatiile vasculare si sistemice cauzate de furtuna de citokine mediata prin infecția cu virusul SARS-CoV-2 pot duce la o stare protrombotică și hiperoagulabilă și la o disfuncție endotelială. Rămâne neclar dacă aceste efecte sunt mai pronunțate cu pneumonia asociată cu SARS-CoV-2 în comparație cu alte virusuri respiratorii sau bacterii.

Daniel Ganea
Vino cu mine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

20 + eighteen =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.