Heparine cu greutate moleculară mică

Heparine cu greutate moleculară mică

Anticoagulante

HGMM inhibă trombogeneza. HGMM diferă de heparina nefracționată (UFH) prin faptul că are un raport mai mare între anti-factor Xa și anti-factor IIa. Se leagă de antitrombină III, îmbunătățindu-și efectul terapeutic. Complexul heparină-antitrombină III se leagă și inactivează factorul X (Xa) activat și factorul II (trombină). Nu lizește activ, dar este capabil să inhibe trombogeneza suplimentară. Previne reaccumularea cheagului după fibrinoliză spontană.

Enoxaparină (Lovenox)


Enoxaparina este un LMWH produs prin depolimerizarea chimică parțială sau enzimatică a UFH. Avantajele sale includ dozarea intermitentă și o cerință scăzută pentru monitorizare. Nivelurile anti-Xa de heparină pot fi obținute, dacă este necesar, pentru a stabili o dozare adecvată. Nu există utilitate în verificarea timpului tromboplastin parțial activat (aPTT), deoarece medicamentul are o fereastră terapeutică largă, iar aPTT nu se corelează cu efectul anticoagulant. Activitățile maxime anti-Xa și antitrombină apar la 3-5 ore după administrare.

Enoxaparina este indicată pentru tratamentul IM (STEMI) de creștere acută a segmentului ST (STEMI) administrat fie medical, fie cu PCI ulterioară. Este indicat, de asemenea, pentru profilaxia complicațiilor ischemice cauzate de angina instabilă și IM non-Q.

Daniel Ganea
Vino cu mine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

one × four =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.