Diagnostic si tratament angina instabila la domiciliu

Angina instabila este incadrata alaturi de infarctul miocardic acut in cadrul sindroamele coronariene acute. Prognosticul si modul de interventie este diferit in cele doua cazuri, in timp ce este practic imposibil de diferentiat cele doua diagnostice fara ajutorul electrocardiografiei si analizelor enzimatice.  Mecanismul fiziopatologic al anginei pectorale este comun cu cel al infarctului miocardic acut. Mecanismul consta in fisura sau ruptura placii de aterom, cu declansarea formarii unui tromb si ocluzia coronarei respective, pana la o valoare critica care determina ischemie (lipsa de oxigenare) infarct (moartea celulelor miocardice) si aparitia durerii. In angina instabila, ocluzia este incompleta. In infarctul miocardic, ocluzia este completa iar leziunea este ireversibila prin vascularizare.
Severitatea anginei instabile consta in riscul mare de evolutie spre infarct miocardic acut. Placa de aterom cu tromboza in desfasurare poarta numele de placa instabila.

Se intalnesc mai multe tipuri de angina instabila:

– Angina de repaus
– Angina de efort agravata
– Angina precoce post-infarct
– Angina Prinzmetal
– Angina de novo (cu debut sub o luna)

Pe ECG se observa modificari de faza terminala (segment ST si unda T), dar nu exista unda Q de necroza. Enzimele de liza miocardica sunt normale sau putin crescut.

Tratamentul este similar cu cel din infarctul miocardic acut si presupune internare in unitatea de terapie intensiva coronariana.

Terapia se adreseaza mai multor factori:

1. Ameliorarea durerii: perfuzie intravenoasa, continua, de nitroglicerina, administrare de oxigen pe masca, analgetice (algocalmin, piafen, fortral), morfina, mialgin.

2. Tratamentul antiischemic: nitroglicerina in perfuzie intravenoasa, oxigen pe masca, betablocante, blocanti de calciu

3. Tratamentul trombozei coronariene: antiagregant plachetar (aspirina, ticlopidina, clopidogrel, abciximab, tirofiban), anticoagulant (heparina standard, fraxiparina, enoxaparina)
Persistenta durerii sub tratamentul medicamentos administrat maximal sau reaparitia durerii dupa o perioada fara durere anginoasa precordiala constituie indicatie pentru coronarografie si eventual revascularizare de urgenta pe cale interventionala (angioplastie percutana transluminala sau PTCA) sau chirurgicala (by-pass aorto-coronarian).

Conduita se stabileste in fiecare caz in parte si se face in spital, in urgenta si chiar si pe masa de angiografie/coronarografie.

Daniel Ganea
Vino cu mine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 × 2 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.