De ce dam Metosuccinat (Betaloc) si nu tartrat, nu-i acelasi metoprolol?

Nu.

Adica substanta medicamentoasa este tot metoprololul, dar cele doua saruri metosuccinat si tartrat au modalitatea de eliberare TOTAL diferita, metoprolol tartrat se elibereaza brusc, ducand la o disponibilitate inalta de scurta durata a betablocantului in sistemul sanguin.

In timp ce comprimatul de Metoprolol Hemisuccinat are o structura care elibereaza substanta betablocanta treptat, asigurand un nivel mai redus de beta-blocare, si pentru o perioada mai indelungata.

biodisponibilitatea Metosuccinat metoprolol Betaloc Zok

Deoarece structura in straturi si cu microparticule prelungeste biodisponibilitatea Metosuccinat metoprolol Betaloc Zok

 

 

Metoprolol Metosuccinat

Metoprolol Metosuccinat este indicat in Insuficienta cardiaca, angina pectorala, aritmii cardiace diverse si mai ales in cardiopatia ischemica acuta (infarct miocardic), si doar in anumite cazuri (asociei ale acestora de mai sus de obicei) in hipertensiunea arteriala, mai ales in cea secundara, cum este cazul feocromocitomului (tumora suprarenala secretanta de hormoni hipertensivi). 

Problema este ca in situatia cand ai nevoie de un control temeinic al ritmului si alurii ventriculare (pulsului), cum este cazul infarctului sau insuficientei cardiace cu fractie de ejectie redusa, deoarece metoprolol tartrat se elibereaza rapid si se si elimina rapid in prima jumatate a zilei, la administrarea acestuia in doza unica, vom crea situatia periculoasa in care ritmul este necontrolat cealalta jumatate de zi.

De aceea, fie dam metoprolol  tartrat in doua prize, dimineata si seara, fie putem da metoprolol hemisuccinat (betaloc zok) o singura doza dimineata sau seara la alegere (prefer seara, dar nu conteaza in cazul hemisuccinatului).

Dar deoarece IN MAREA MAJORITATE a cazurilor, de la farmacie se elibereaza si tartrat in loc de memisuccinat, ca medic e cel mai cuminte sa-l prescriem in 2 prize si asa nu avem, ce gresi, ca pacientul este acoperit, indiferent de sarea de metoprolol pe care i-o elibereaza farmacia (sau mai precis asistenta de farmacie, ca o farmacista stie diferenta).

 

Daniel Ganea
Vino cu mine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

three + eight =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.