Cum a afectat COVID-19 veniturile medicilor în lume

Reducerea activității a afectat într-o măsură mai mică sau mai mare toate ramurile economiei, deci și medicii.

Dar în timp ce ramurile ultraspecializate și chirurgicale care în mod tradițional dețineau detașat capul listei celor mai mari venituri au fost sever afecatate de reducerea activitășii, unele ramuri medicale mai smerite au rezistat mai bine prin natura muncii lor.

Cei dintâi vor fi cei din urmă ți cei din urmă vor fi cei dintâi

Cardiologii și neurologii s-au întâlnit cu un fenomen ciudat

Acești specialiști se ocupă de efectele atacurilor de cord și vasculare (AVC), care prin impactul asupra calității vieții și al costului pentru societate sunt considerate o prioritate medicală mai mare decât multe alte afecțiuni. Însă scăderea inexplicabilă a numărului de infarcte și AVC-uri le-a afectat volumul de pacienți.

Într-un sondaj informativ pe cardiologi pe Twitter la începutul lunii aprilie, aproape jumătate au raportat că au înregistrat o scădere cu 40% până la 60% a internărilor pentru atacuri de cord, iar 20% au raportat o scădere de peste 60%.

„Cardiologii au observat că volumul consultațiilor din spital pentru cel mai sever tip de atac de cord, cunoscut sub numele de STEMI [infarct miocardic cu supradenivelare de segment ST], e uimitor de scăzut”, a comentat un medic în cadrul Școlii Harvard de Sănătate Publică in aprilie 2020. „Neurologii raportează, de asemenea, mai puține atacuri cerebrale”.

Medicii al căror venit este mai puțin afectat de COVID19

Există și medici care nu se confruntă cu reduceri drastice ale veniturilor.

Medici care tratează pacienți cu COVID-19, au de lucru de la 2 zile la pacienții gravi și până la 25-60 de zile la pacienții care se recuperează. Medicii care îngrijesc direct sau indirect pacienții cu virusul COVIOD19 – cum ar fi ateiști, intensiviști, pulmonologi și geriatri – sunt în general ocupați în această perioadă pandemică. În ciuda sentimentului de epuizare și a preocupării pentru propria sănătate, mulți câștigă în continuare bani trecând cu bine prin criză. Asta bineînțeles dacă n-o pățesc ei înșiși.

Specialiști terțiari: neurochirurgii, chirurgii cardiaci, medicii oncologi și alți specialiști terțiari sunt în mare măsură capabili să-și continue munca obișnuită și sunt în general ocupați. Aceștia sunt la rând după medicii infecționiști dedicați COVID-19 la accesul la echipamentele de protecție personală (EIP), personalul și spațiul de operare, care nu pot fi disponibile altor specialiști.

Un medic oncolog angajat un sistem spitalicesc privat din New York: „Nu am observat nicio scădere a veniturilor „, a spus Dr Greenwald Wrenne, planificatorul financiar din Kentucky, un medic oncolog care lucrează pentru un spital, parțial și prin telemedicină „este considerat esențial, așa că primește PPE de care are nevoie”, a spus el. Deasemenea, trebuie să fie și plătit.

Medici de concierge, sau pe abonament personalizat. Medicii de concierge și îngrijire primară directă sunt mai puțin cunoscuți la noi; îmi dau seama că și noi oferim astfel de servicii de o calitate deosebită, sau cu o anumita disponibilitate și diligență care nu sunt posibile într-un sistem de sănătate public sau de mari dimesniuni. Asemenea servicii pot depinde de o taxă lunară și oferă consultanță pacienților care sunt preocupați de obținerea COVID-19. Unii dintre ei au obținut teste COVID-19 și le oferă pacienților lor.

„Clientii mei de concierge sunt mai aglomerati ca niciodata”, a spus Wrenne. „Au pierdut câțiva pacienți, care nu-și mai pot permite, dar este un procent foarte mic”.

„Medicii de concierge trateaza pacientii care sunt ingrijorati de a primi COVID-19, astfel ca exista o multime de consiliere si de sanatate comportamentala”, a spus La Penna. „Întrucât sunt compensați prin plata abonamentului, aceștia pot avea un tarif mai bun decât omologii lor a căror compensație este legată de plata pe vizită.”

Medicii din Telehealth, consultațiile medicale la distanță. Companiile de telehealth, care angajează medici cu normă întreagă și cu jumătate de normă, au înflorit pe măsură ce pacienții au încetat să meargă la clinicile reale, iar plătitorii au ridicat restricțiile privind utilizarea telehealthului. Încă de la sfârșitul lunii martie, PlushCare înregistra o creștere de 70% a programărilor, iar Amwell (fostă firmă de pionierat americană) a văzut utilizarea aplicației sale crescând cu 158%.

Sectorul de Locum (medici lucrători cu ziua) are de zece ori mai mulți medici. „Numărul de medici locum e în creștere”, a spus dr Singleton de la Merritt-Hawkins. „Medicii au mai puțin de lucru pentru o companie fizică orășenească decât pentru o companie de telemedicină”.
Cel mai rău poate fi totuși

Dintre toate categoriile de medici, „sunt îngrijorat de cabinetele private individuale cel mai mult”, a spus Singleton. „Nu au un tampon financiar și prin reducerea traficului vor începe să vadă mari scăderi ale veniturilor la sfârșitul lunii mai”.

„O mare parte din creanțe pentru cabinete sunt scadente în termen de 30 de zile, și foarte puține după 90 de zile”, a declarat McWilliams, consultantul pentru spitale non-profit și grupurile de medici. „Deci cabinetele private ajung în punctul în care trebuie să plătească înainte de reluarea încasărilor și vor începe să resimtă scăderea forțată a activității.”

Clinicile mari pot avea un tampon financiar mai mare, dar multe dintre ele au și mai multe datorii. „Nu știm încă pierderea financiară, dar cred că a fost devastatoare”, a declarat dr Yonover, urolog din Chicago. „De fapt, pierderea financiară poate fi mai mare decât pierderea noastră în volum, pentru că trebuie să susținem propriul nostru centru de chirurgie, laborator de patologie, centru de radiații și alte servicii interne. Fiecare se descurcă cum poate.”

Daniel Ganea
Vino cu mine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × 5 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.