Cui ii trebuie si pe cine testam de COVID19?

Recomandările Uniunii Europene  pentru testarea COVID19

Strategiile de testare1COVID-19

 
Testarea de laborator exactă și precisă este o parte esențială a managementului COVID-19. Strategiile de testare robuste s-au dovedit a fi un instrument important în încetinirea epidemiei, susținerea deciziilor privind strategiile de control al infecțiilor la unitățile de îngrijire a sănătății și îmbunătățirea cunoștințelor aspectelor virologice ale COVID-19.Testarea permite tratarea pacienților mai eficient, oferind în același timp informații pentru monitorizarea situației epidemiologice și creșterea dovezilor disponibile pentru a proiecta mai bine măsuri de contenție și de atenuare.
 
Testarea ajută, de asemenea, la detectarea cazurilor asimptomatice care ar putea răspândi în continuare virusul, dacă nu este izolat. Pe măsură ce situația epidemiologică evoluează, strategiile de testare trebuie să se adapteze pentru a asigura o utilizare optimă a resurselor și pentru a atenua presiunea asupra laboratoarelor. Ar trebui să se acorde prioritate investițiilor în cercetare și dezvoltare pentru diagnosticarea punctelor de îngrijire și teste serologice în ghidurile de testare. OMS a solicitat să crească capacitatea de testare peste tot.
 
❤ Testarea pacienților spitalizați cu infecții respiratorii acute acute severe (SARI) pentru a informa managementul clinic adecvat, inclusiv izolarea și măsurile de protecție personală.
 
❤ Testarea oricăror cazuri de infecție respiratorie acută în spitale sau unități de îngrijire de lungă durată pentru a ghida controlul infecției și Echipamentele de protecție personală folosesc pentru a proteja atât persoanele vulnerabile, cât și personalul medical; testarea personalului sanitar simptomatic, chiar și cu simptome ușoare, pentru a ghida deciziile privind excluderea și revenirea la muncă; Scopul este de a proteja serviciile de sănătate și asistență socială.
 
1 Comisia Europeană își actualizează constant site-ul web pe COVID-19 https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/health/coronavirus-response_en2 Recomandările se bazează pe avizele științifice ale Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) și pe feedback-ul grupului consultativ COVID-19 al Comisiei Europene. Informații mai detaliate pot fi găsite în ultima sa evaluare rapidă a riscului pe COVID-19, precum și pe pagina de publicații https://www.ecdc.europa.eu/en3Testarea pacienților cu infecții respiratorii acute sau boli asemănătoare gripei la pacienții ambulanți santinel. clinicile și printre pacienții internați în spitalele santinelă cu infecții respiratorii acute acute grave pentru a evalua circulația virusului în populație.
 
❤ Persoanele în vârstă cu afecțiuni medicale cronice subiacente, precum boli pulmonare, cancer, insuficiență cardiacă, boli cerebrovasculare, boli renale, boli hepatice, hipertensiune arterială, diabet și imunocompromiseri care prezintă semne de boală respiratorie acută, având în vedere că pot avea nevoie mai rapid de suport respirator. O atenție deosebită ar trebui să fie acordată populațiilor vulnerabile, de exemplu persoanele care locuiesc în case pentru persoanele în vârstă.
 
❤ Dacă epidemia este locală și resursele permit, testarea tuturor pacienților cu infecție respiratorie. Acest lucru poate informa urmărirea contactelor în special în faza de izolare. Testarea pacienților asimptomatici care au fost identificați ca contacte pentru un caz COVID-19 poate fi considerată ca parte a urmăririi contactului

Cateva recomandari generale pentru testarea COVID19

 
❤ Acordarea prioritatii la testare pe baza criteriilor de mai sus și prioritizarea testarii pacienților ușor simptomatici sau a pacienților care nu se află în grupuri de risc rezultatele testului pozitiv nu trebuie confirmate cu a doua țintă a genei virale.
 
❤ Eșantionarea pacienților de către un tampon pentru fiecare pacient, inclusiv gâtul și nazofaringele trebuie efectuate.
 
❤ Testarea mai multor tampoane de la un pacient, reunite într-o analiză de diagnostic, trebuie făcută.
 
❤ Pacienții care au fost deja confirmați pozitiv, nu trebuie testati, testarea trebuie să fie canalizată prin medici sau spitale și prin urmare, nu trebuie efectuată testarea fără trimitere de la medicul de familie sau spital.
 

Ar trebui instalate unitati de testare drive-in peste tot?

Nu, conform recomandarilor actuale bazate pe ceea ce stim despre transmiterea virusului, in functie de numarul de cazuri, de rata de transmitere comunitara si de resursele fiecarui stat, se pot implementa solutii ad-hoc de testare in format drive-in-drive-out, pentru protectia perosnalului, reduicverea expunerii individuale apacientilor si reducerea timpului de lucru si de contact.
Acest tip de stații de prelevare poate fi benefic, practic și rapid. Dacă sunt organizate în aer liber și cu acces facil la prelevare de probe printr-o fereastră deschisă a mașinii, acestea vor reduce riscul de infecție a personalului de îngrijire a sănătății sau a altor pacienți.

Daniel Ganea
Vino cu mine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × 5 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.