CPAP – SASO – Glosar de termeni in limba Engleza

Bine de stiut

Termeni in limba engleza si prescurtari in limba romana si engleza

Termenii ResScan și ce înseamnă ei AHI și AI (evenimente / oră)

  • AHI ( Apnea/Hypopnea Index ) este indicele apnee / hipopnee;
  • AI este indicele apnee;
  • HI este indicele de hipopnee.
  • AI + HI = AHI, astfel încât AHI este numărul combinat de evenimente Apnee și Hipopnee pe oră.

Un eveniment de apnee este o întrerupere a respirației timp de 10 sau mai multe secunde în timpul somnului, în timp ce o Hipopnee este un episod de respirație diminuată în timpul somnului, cauzată de o obstrucție parțială a căilor respiratorii și ducând la excitare. De obicei, însoțită de desaturarea oxigenului. Hipopnea poate fi la fel de gravă ca apneea și are aceleași efecte supărătoare.

Apnee sau evenimente de hipopnee (sec) Aperiodic
„Aperiodic” înseamnă „care are loc fără periodicitate” sau „neregulat”, dar nu sunt un tehnician de somn, chiar nu înțeleg ce înseamnă asta sau semnificația ei. Poate altcineva poate ma ajuta aici.

Limitarea debitului (plat până la rotund)
O limitare a fluxului este o închidere parțială a căilor aeriene superioare, care împiedică fluxul de aer în plămâni. Potrivit ResMed, acesta este unul dintre cei trei parametri principali pe care îi folosesc pentru a determina o auto-titrare eficientă. Parametrii 3 sunt limitarea fluxului, sforăitul și apneea.

Ce înseamnă „plat până la rotund” înseamnă?
Acest lucru are de a face cu modul în care graficul „arata”. Practic, atunci când se utilizează o reprezentare matematică a formei respirației (curba timpului de curgere) pentru a indica starea căilor aeriene superioare, o formă „rotundă” desemnează o cale aeriană deschisă, în timp ce o formă „aplatizată” indică o cale aeriană limitată. Deci, plat este rău, rotund este bun.

Flux (L / min)
Fluxul este o estimare a fluxului de aer care intră în plămâni. Este derivat prin luarea debitului total și apoi îndepărtarea componentelor de scurgere și mascare a componentelor de aerisire.

Scurgeri (L / sec)
Scurgerea este o estimare a ratei totale de evacuare a aerului datorită scurgerilor de gură și mască. Acesta este derivat prin analiza fluxurilor de aer inspirator și expirator, împreună cu fluxurile de aerisire ale mascilor așteptate. Ratele de scurgere ridicate sau în schimbare pot afecta acuratețea altor măsurători.

Ventilație minimă (L / min)
Minute Ventilation este volumul de aer suflat în (sau out) în orice perioadă de 60 de secunde.

Sforait (de la liniștit până la tare)
Sforaitul sau „Snore Index” este măsura amplitudinii undelor de presiune generate de sforăitul pacientului

Cum măsoară volumul sforăitului (microfon)?
Există un microfon secret care vă înregistrează sforăitul și îl trimite la ResMed, iar datorită securității interne și Patriot Act, vă înregistrează și discuția dvs. privată la culcare și trimite aceasta la Agenția Națională de Securitate pentru o analiza teroristă în timp real…

Bine, nu chiar. 🙂

Nu există microfon. Este o estimare a intensității sforăitului pe baza amplitudinii valului de presiune al sforăitului – presiunea este măsurată pentru a obține această citire, si nu undele sonore pe care le aude partenerul. Destept, nu?.

Iata definițiile de pe site-ul ResMed referitoare termenii utilizați în programul lor ResScan:

Conformitate

Utilizare = timpul în care un pacient primește terapie de la dispozitiv.

Zile utilizate > X ore Y minute = numărul total de zile în care utilizările zilnice au depășit pragul de conformitate (X ore Y minute).

% Zile utilizate > X ore Y minute =% Zilele utilizate calculează procentul Zilelor utilizate din numărul total de zile selectate.

Total ore utilizate = Utilizarea totală a pacientului în intervalul de timp selectat.

Evenimente

Apneea = absența temporară sau încetarea respirației. O apnee este înregistrată atunci când există o reducere a respirației cu 75% din respirația inițială timp de cel puțin 10 secunde.

Apnea obstructivă = când există o închidere fizică a căilor aeriene superioare. Apnea centrală = în cazul în care căile respiratorii superioare rămân deschise.
Apnea necunoscută = dacă nu este posibilă determinarea exactă a gradului de obstrucție sau centrală a apneei, datorită scurgerii în orice moment în timpul apneei, care este mai mare de 30 L / min.

Hipopnee = episod de respirație adâncă sau lentă în timpul somnului. O hipopnee este înregistrată atunci când există o reducere a respirației cu 50% din respirația inițială timp de 10 secunde sau mai mult. Evenimentul este marcat după 10 secunde de hipopnee.

AHI = Indicele apnee-hipopnee (AHI) = calculat prin adăugarea numărului total de evenimente apnee și hipopnee pe o perioadă de timp. Pentru statistici, numărul total de evenimente este împărțit la utilizarea zilnică totală. Pentru grafice, numărul AHI este incrementat la apariția fiecărui eveniment și se resetează la fiecare oră.

Parametrii respiratori principali

Scurgere = o estimare a ratei totale de evacuare a aerului datorită scurgerilor de gură și mască. Acesta este derivat prin analiza fluxurilor de aer inspirator și expirator, împreună cu fluxurile de aerisire ale mascilor așteptate. Ratele de scurgere ridicate sau în schimbare pot afecta acuratețea altor măsurători.

Tidal Volume = volumul de aer inspirat sau expirat într-un singur ciclu respirator (respirație).

Rata respiratorie = frecvența respirației, exprimată ca numărul de respirații pe minut.

Ventilație minimă = volumul de aer aerisit în (sau în afara) în orice perioadă de 60 de secunde.

Aplatizarea = măsurarea obstrucției parțiale a căilor aeriene superioare. Această măsurare se bazează pe forma curbei de curgere inspirație-timp. O formă plată sugerează obstrucția căilor respiratorii superioare.

Indicele Snore = măsura amplitudinii valului de presiune generat de sforăitul pacientului.

Respirații spontane declanșate = procentul respirațiilor pacientului declanșate spontan (inițierea IPAP).

Respirații spontane ciclate = procentul respirațiilor pacientului care au fost cicluri spontane (terminarea IPAP și schimbarea în EPAP).
Indicele de desaturare a oxigenului = valoarea medie a numărului de picături în saturația oxigenului pe oră. Flow = o estimare a fluxului de aer care intră în plămâni. Este derivat prin luarea debitului total și apoi îndepărtarea componentelor de scurgere și mascare a componentelor de aerisire.

Limita fluxului = măsurarea obstrucției parțiale a căilor aeriene superioare.

Statistici

Percentila 95% = valoarea depășită în intervalul selectat pentru 5% din timp.

Median = valoarea mediană înregistrată în intervalul selectat.

Maximum = valoarea maximă înregistrată în intervalul selectat.

Daniel Ganea
Vino cu mine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.