Consumul de ceai și riscul de boli cardiovasculare aterosclerotice și mortalitate pentru toate cauzele: proiectul China-PAR

Am dat peste un studiu interesant, relevant probabil mai ales in asia si teritoriile britanice care obisnuiesc sa consume mai mult ceai si in fiecare zi, organismul fiind fortat sa se adapteze mai extins la substantele cu care ia contact zilnic.
Autorii sunt un colectiv de cercetatori de la Universitatea de Stiinte mediacel din Beijing, Xinyan Wang, Fangchao Liu, Jianxin Li, Xueli Yang, Jichun Chen, Jie Cao, Xigui Wu, Xiangfeng Lu, Jianfeng Huang, Ying Li, Liancheng Zhao, Chong Shen, Dongsheng Hu, Ling Yu, Xiaoqing Liu, Xianping Wu, Shouling Wu, Dongfeng Gu.

Obiectivele studiului despre consumul zilnic de ceai

Rolul consumului de ceai în prevenirea primară a bolilor cardiovasculare aterosclerotice rămâne neclar în studiile de cohortă. Acest studiu prospectiv de cohortă a avut ca scop investigarea asociațiilor de consum de ceai cu riscul de boli cardiovasculare aterosclerotice și mortalitate cauzală.

Metodele studiului despre consumul zilnic de ceai

Studiul a inclus 100.902 adulți chinezi din proiectul „Predicție pentru risc ASCVD” din China (China-PAR) în 15 provincii din China din 1998. Informațiile privind consumul de ceai au fost colectate prin chestionare standardizate. Rezultatele au fost identificate prin intervievarea participanților la studiu sau a reprezentanților acestora și verificarea înregistrărilor spitalului și / sau a certificatelor de deces. Modelele de regresie proporțională a riscului Cox au fost utilizate pentru a calcula raporturile de pericol și intervalele de încredere corespunzătoare ale acestora cu 95% legate de consumul de ceai.

Rezultatele studiului despre consumul zilnic de ceai

Pe parcursul unei urmăriri mediane de 7,3 ani, au fost înregistrate 3683 de evenimente aterosclerotice ale bolilor cardiovasculare, 1477 decese cu aterosclerotice ale bolilor cardiovasculare și 5479 de decese cauzale. În comparație cu băuturile de ceai niciodată sau neobișnuite, raportul de risc și intervalul de încredere de 95% între consumatorii de ceai obișnuit a fost de 0,80 (0,75–0,87), 0,78 (0,69–0,88) și 0,85 (0,79–0,90) pentru incidența bolii cardiovasculare aterosclerotice, mortalitatea aterosclerotică a bolii cardiovasculare, respectiv mortalitatea tuturor cauzelor. Băutorii de ceai obișnuit au avut 1,41 ani mai mult de ani aterosclerotici fără boli cardiovasculare și 1,26 ani mai multă speranță de viață la vârsta indicată de 50 de ani. Asocierile inversate observate au fost consolidate în rândul participanților care au păstrat obiceiul în perioada de urmărire.

Concluziile studiului despre consumul zilnic de ceai

Consumul de ceai a fost asociat cu riscuri reduse de boli cardiovasculare aterosclerotice și mortalitate cauzală, în special în rândul celor care beau ceai obișnuit.

Daniel Ganea
Vino cu mine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

eleven + 6 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.