Combaterea diabetului printr-o nouă dietă îndrăzneaţă | Neal Barnard

 

Astăzi, aș vrea să vorbesc despre schimbarea unei epidemii.

De diabet.

O sută de milioane de americani în prezent au fie diabet, fie pre-diabet, și asta îi pune în pericol de amputare,
pentru boli de inima, pentru orbire. și exportăm această epidemie în străinătate.
Cuvântul „epidemie” provine din greaca veche: „epi” înseamnă „por”, „demos” înseamnă „oameni”, deci o epidemie este ceva ce studiem cu statistici sterile, hărți și grafice, dar adevărul este că este ceva care afectează direct oamenii, oamenii vii, care respiră. Dar povestea mea începe de fapt în subsolul unui spital din Minneapolis. Cu un an înainte să merg la facultatea de medicină, am fost însoțitorul morgăi, sau cum aș vrea să spun, „asistentul de autopsie”. Ceea ce însemna asta a fost, ori de câte ori murea cineva, scoteam cadavrul din frigider,  și puneți cadavrul pe o masă de examinare, iar patologul intra în cameră.
Și într-o zi, o persoană a murit într-un spital de un atac de cord masiv.
Probabil din consumul de mâncare din spital, dar asta e altă poveste.
Pentru a examina inima, trebuie să îndepărtați o secțiune de coaste, și aceasta nu se face cu mare delicatețe:
luați ceea ce arată ca o mașină de tuns de grădină, și te duci crunch, crunch, crunch, prin coastele de pe această parte, si crunch, crunch, crunch, prin coastele de pe aceasta parte. Și patologul a scos de pe piept această bucată mare înaltă de coaste, pune-l pe masă. Și știa că voi merge la facultatea de medicină,
așa că a vrut să se asigure că văd totul. Și spunea: „Neal, uită-te la asta. Acestea sunt arterele coronare.”
– le numim coronare pentru că încununează inima – și a tăiat unul și a spus: „Uită-te înăuntru”.
Cu degetul înmănușat, m-am aruncat în jur și nu era o arteră larg deschisă, avea un fel de gumă de mestecat înăuntru, cu excepția faptului că era tare ca o piatră și el a spus: — Asta-i slănina, baconul și ouăle tale, Neal, asta e ateroscleroza.  Și ne-am uitat la arterele carotide care merg spre creier, arterele merg la picioare, arterele merg la rinichi.
Toți aveau această întărire a arterelor, adică ateroscleroza.
El a spus: „Vedem începuturile acestui lucru la două treimi dintre oameni până la vârsta de 23 de ani,
care s-a întâmplat să fie exact vârsta pe care o aveam în acel moment.

Deci, oricum, el își scrie descoperirile, „ateroscleroză masivă, infarct miocardic acut”, iar el iese din camera.
Așa că, am ridicat coastele și le-am pus înapoi în piept, am încercat să se potrivească perfect cu celelalte coaste, și am cusut pielea și am curățat, apoi am ieșit și am urcat la cantină, unde s-a dovedit că serveau coaste la prânz.

Acum, să vă spun ceva, știam despre coaste.
Am crescut în Fargo, Dakota de Nord, provin dintr-un lung șir de crescători de vite și îmi amintesc de mirosul vacilor de pe câmp, Îmi amintesc de mirosul vacilor din hambarul bunicului meu și conducând o încărcătură de vite cu unchiul meu la East Saint Louis, la Stocarele Naționale, și îmi amintesc de hotelul National Stockyards, doi dolari pe noapte, și mirosul acelei camere.

Și trebuie să spun, în fiecare zi din viața mea, a fost friptură de vită, cartofi copți și porumb.
Cu excepția ocaziilor speciale, când era friptură de vită, cartofi copți și mazăre.

Și acesta este felul în care am mâncat, dar tatălui meu nu-i plăcea afacerea cu vite, așa că a plecat, a părăsit ferma familiei și a mers la facultatea de medicină.
Și și-a petrecut viața la clinica Fargo tratând diabetul, a devenit expert în diabet pentru întreaga regiune.
Și trebuie să spun că tatăl meu a fost într-adevăr frustrat pentru că pacienților li s-au dat diete care nu le-au plăcut.
Ceea ce am spune noi este, sau ce ar spune ei, diabetul este o afecțiune în care există prea mult zahăr în sânge,
deci nu mânca nimic care se transformă în zahăr, deci nu mânca pâine, nu mânca fructe, nu mâncați paste, orez, cartofi dulci, nu mâncați cartofi obișnuiți, fasole, nu mâncați morcovi; toate aceste lucruri trebuiau limitate și, în timp ce ești la asta, reduce caloriile, și asta a trebuit să respecte oamenii, asta îmbătrânește până miercuri. Pacienților li s-au dat, de asemenea, medicamente și li s-au dat ace, și instrucțiuni despre cum să-și lipească degetele și cum să injecteze insulină. Și, în ciuda tuturor acestor lucruri, diabetul nu s-a îmbunătățit niciodată, a progresat mereu, și apoi a devenit ceva pe care îl exportăm în străinătate.

Și când am ieșit de la facultatea de medicină, aveam mai multe medicamente, și cred că aveam ace mai ascuțite, dar să vă spun adevărul, a fost același tip de rezultat, am avut pacienți nefericiți, și nu am vindecat niciodată această boală, nu sa întors niciodată, a fost întotdeauna considerată o boală progresivă.
Dar există două descoperiri științifice care au schimbat cu adevărat toate acestea.
Iar primul a luat cel mai larg obiectiv posibil.
Dacă te uiți în jurul lumii, în acele țări care au cel mai puțin diabet, cum ar fi Japonia, de exemplu, nu urmăreau nimic la fel ca dieta pe care ni s-a dat pacientilor diabetici.
Ei nu spuneau: „Nu voi mânca orez, nu voi mânca tăiței”. ei mănâncă acest tip de mâncare tot timpul, este în față și în centru în farfurie. Și a doua descoperire a venit din privirea în interiorul celulei, în special celula musculară.
Și motivul pentru care ne uităm la celulele musculare în special acolo se duce glucoza, acolo se duce zahărul din sânge, acesta este combustibilul care vă alimentează mișcarea.
Știi despre o persoană care alergă un maraton?
Ce fac ei în săptămânile care au precedat? Încarcă carbohidrati.
Deci mănâncă paste, mănâncă pâine pentru a încerca să introducă acea glucoză în celulă pentru energie.
Și aceasta este problema diabetului, pentru că glucoza, glucoza este acolo, în afara celulei, încercând să intre înăuntru. Pentru a intra, are nevoie de o cheie. Și acea cheie este insulina. Acum, dacă ajung acasă și mă ridic la ușa din față și îmi scot cheia din buzunar, am pus-o în ușa din față… Stai puțin, nu funcționează.
Și nu e nimic în neregulă cu cheia mea, dar mă uit în lacăt, și cât am fost plecată, cineva mi-a pus gumă de mestecat în lacăt. Deci ce am de gând să fac? Te târești înăuntru și afară pe fereastră? Nu.

O să curăț încuietoarea.

Ei bine, atunci când o persoană are diabet, cheia de insulină nu funcționează.
De ce ar fi asta? De ce insulina nu poate semnala?
Ceea ce ar trebui să se întâmple este că glucoza ar trebui să intre în celulă.
Și [insulina] este cheia care face ca acest lucru să se întâmple.
Dar motivul pentru care nu se întâmplă nu este vorba că ar fi gumă de mestecat în interiorul celulei.
Ceea ce există, este grăsime. Grăsime, mici globule de grăsime.
Trebuie să spun, medicii urăsc cuvinte precum „grasă”, are o singură silabă.
Deci vrem să-i spunem lipide intramiocelulare.
„Intra” înseamnă „înăuntru”, „myo” înseamnă „mușchi”, „celular” înseamnă „celular”
„lipid” înseamnă „grăsime”.
Lipidele intramiocelulare sunt grăsimea din interiorul celulelor musculare,
și asta intervine  cu capacitatea insulinei de a funcționa ca o cheie pentru a semnala intrarea glucozei.
În 2003, Institutul Național de Sănătate a oferit echipei mele de cercetare un grant și a spus: „Hai să testăm ceva complet diferit.
În loc să limităm pâinea și toate aceste lucruri, dacă grăsimea este problema, ce se întâmplă dacă avem o dietă care efectiv nu conține grăsimi?”
Ei bine, de unde vine grăsimea?
Acesta provine din două surse: produse de origine animală, grăsimi animale și uleiuri vegetale.
Așa că am adus 99 de oameni și le-am rugat să facă două lucruri: să mănânci cu adevărat o mulțime de alimente și să nu-ți faci griji pentru cantitate, nu numărăm caloriile aici, nu numărăm gramele de carbohidrați sau ceva de genul ăsta.
Ceea ce facem în schimb, lăsăm deoparte produsele de origine animală, păstrând uleiurile vegetale la un nivel scăzut.
Foarte simplu.
Unul dintre participanții noștri a fost un bărbat pe nume Vance,  iar tatăl lui Vance era mort la vârsta de 30 de ani.
Vance avea 31 de ani când a fost diagnosticat cu diabet, avea 30 de ani când a venit să ne vadă.
Iar el a spus: „Nu este greu!”
Spre deosebire de orice altă dietă pe care a urmat-o, nu ne-a păsat câți carbohidrați a mâncat, sau câte calorii, sau câte porții.
Dacă ar fi mâncat chilli, nu un chilli de carne, ar fi un ardei iute de fasole, chilli de legume gros.
Dacă mânca spaghete, în loc de topping de carne, ar fi acoperit cu inimioare de anghinare și ciuperci sălbatice și sos de roșii gros. Deci genul ăsta de lucruri; foarte, foarte usor. Pe parcursul a aproximativ un an, a slăbit 60 de lire sterline, glicemia lui a scăzut și a scăzut și a scăzut, și într-o zi doctorul l-a așezat și i-a spus:
— Vance, știu că ai murit membri ai familiei din cauza acestei boli.
Dar el a spus: „Mă uit la analizele tale de sânge; nu le mai ai”. Și vă puteți imagina cum se simte dacă aveți membri ai familiei care au simțit Există această stradă cu sens unic și boala asta se întoarce?
Și când i-am cerut lui Vance permisiunea de a vă spune despre povestea lui, el a spus: „Asigură-te că le spui tuturor că și disfuncția mea erectilă a dispărut”.
Notati asta!

Așadar, am publicat concluziile noastre în reviste evaluate de colegi, Asociația Americană de Diabet îl citează și acceptă aceasta ca o abordare eficientă.
Și oamenii din întreaga lume au început să folosească asta și am auzit de la un bărbat din Anglia, care a vrut să-mi spună despre experiența lui.
A avut diabet, a încercat tot felul de diete fără prea mult succes.
Și apoi a auzit despre abordarea noastră, a încercat-o câteva săptămâni, a mers la medic, doctorul a făcut o serie de analize de sânge.
Și a ajuns acasă.
Telefonul a sunat: „Acesta este cabinetul medicului.
Ai putea să te întorci chiar acum?
Așa că [spune]: „Ce este în testul meu de sânge?
Se îndreaptă în mașina lui, conduce la cabinetul medicului
gândindu-mă ce boală au descoperit pe testul meu de sânge, ce au găsit…”
Și dă peste ce?
Ei spun: „Trebuie să te așezi. Explica-mi exact ce ai făcut”.
Toate urmele diabetului său au dispărut.
Doctorul a spus: „Anestele tale de sânge sunt mai bune decât ale mele, și nu am diabet, cum este posibil asta?”
Doctorul i-a explicat: „Nu putem spune niciodată că o persoană s-a vindecat de diabet
pentru că știm cu toții că nu este posibil, dar tehnic, nu există.
Și doctorul era sceptic, a spus: „Întoarce-te peste două luni, vreau să te testez din nou”.
Nu s-a mai întors niciodată.

Acum, așteaptă un minut.
Diabetul este genetic, nu?
Se desfășoară în familii.
Și acolo, de fapt, există gene pentru diabet, dar acesta este un lucru important de reținut, genele sunt în două categorii.
Anumite gene sunt dictatori, Vorbesc despre genele care spun „ochi albaștri” sau „păr brun”.
Sunt dictatori, dau ordine, nu te poți certa.
Dar genele pentru diabet sunt comitete.
Ei fac sugestii.
Și poți spune: „Stai puțin,
Nu prea cred că vreau să am diabet”.
Și, de fapt, majoritatea genelor bolii, fie că este vorba de boli de inimă, sau diabet, sau hipertensiune arterială, anumite forme de cancer, chiar și boala Alzheimer, nu sunt dictatori, sunt comitete.
Și activitatea lor depinde de ceea ce punem în corpul nostru.
Deci, ceea ce spun este că punem în corpul nostru alimente pentru care nu suntem cu adevărat proiectați.
Ceea ce ridică întrebarea: pentru ce alimente suntem cu adevărat concepute?
Există diferite moduri de a privi acest lucru.
Și unul se numește testul dentar. Stii testul dentar?
Ceea ce faci este să aștepți ca pisica ta să căscă, și te uiți în gura pisicii tale și ceea ce observi este în gura ei sunt acești dinți canini foarte, foarte lungi proeminenti, și de fiecare parte a gurii, este exact ca o furcă
este foarte bun pentru a captura rugăciune, a ucide animale mici, și smulge pielea de pe carne și mănâncă carne.
Deci acum uită-te la propria ta gură.
Ceea ce descoperi tu este că dinții tăi canini nu sunt mai lungi decât incisivii tăi.
Și această schimbare a avut loc cu cel puțin 3,5 milioane de ani în urmă.
Deci molarii noștri sunt foarte buni pentru a croi un măr, nu sunt atât de fierbinți pentru a gestiona moartea rutieră.
Există testul iepurașului. Știi testul iepurașului?

Iei un iepuraș, și pui iepurașul în fața pisicii tale; ce descoperi tu, oricât de tânără este pisica ta, pisica are această dorință ireprimabilă pentru a captura, ataca, ucide și înghiți acel iepuraș.
Acum, puneți același iepuraș în fața unui copil mic sau a bebelușului.
Și ceea ce descoperi este că copilul spune: „Iepuraș, iepurașu’!”
Vor să se joace și copilul este absolut încântat, ideea de a-l ucide și de a-l mânca nu i-ar veni niciodată prin minte într-un milion de ani.
Învățăm ceva aici.
Stii testul cutiei?
Luați o cutie care a fost folosită pentru a transporta echipamente electronice, și te uiți în jur în jos și ceea ce găsești este silicagel.
Și gelul de silice este acolo pentru a elimina umezeala din cutie.
Și se pare că producătorii de silicagel și-au dat seama că ființele umane sunt atât de nediscriminatori în obiceiurile lor alimentare, că trebuie să pună pe el aceste cuvinte, „Nu mânca”.

Deci, iată cum am pus asta împreună: ființele umane sunt în mod natural ierbivore, dar suntem cu adevărat îndepărtați de drumul drept.

Faptul este că, înainte de epoca de piatră, oamenii ar fi fost doar vânători groaznici, într-adevăr.
Știi că acest lucru este adevărat pentru că nu suntem foarte rapizi.
Un leu, un leu este rapid, în pădure, un leu poate prinde cu ușurință o gazelă.
Un șoim sau un șoim poate prinde cu ușurință un șoarece.
Oamenii, oarecum răcim. Așa este.
Nu detectăm prea bine rugăciunea, nu avem nasuri sensibile.

Dacă te uiți la câine, un câine are un simț al mirosului foarte dezvoltat, pot detecta rugăciunea la distanțe lungi, motiv pentru care sunt folosite în aeroporturi să detecteze bombe, droguri și așa ceva.
Și simțul lor al auzului îl depășește cu mult pe al nostru, sunt echipate pentru a putea detecta o soapta.
Acum, ființe umane, avem nasuri drăguțe și urechi drăguțe, dar suntem într-adevăr patetici ca vânători.
Și dacă vei reuși ca carnivor, ai nevoie de gheare bune ascuțite, dinți buni ascuțiți, trebuie să fii foarte, foarte rapid, și trebuie să aveți auz sensibil, miros sensibil, vedere sensibilă.
Ceea ce ridică de fapt întrebarea: care este cea mai sensibilă parte a corpului uman?
Ce crezi?
Ei bine, chiar am învățat răspunsul.
Când veneam aici, eram la aeroport.
Și agentul TSA m-a tras deoparte și a spus: „Trebuie să te palpez, și când ajung într-o parte sensibilă a corpului tău, Îmi voi folosi dosul mâinii.”
Și mi-am dat seama că aparent, cea mai sensibilă parte a corpului uman trebuie să fie partea din spate, cred.
Deci, oricum, ceea ce iau din asta este că mâncarea de carne a început cumva.
Cum a început?
I-am pus întrebarea lui Richard Leakey – Richard Leakey, celebrul paleoantropolog – și ceea ce a spus a fost,
„Știi, ființe umane ca ierbivore, nu trebuie să fii rapid, nu trebuie să fii deosebit de ascuțit sau sensibil
pentru că nu trebuie să te furișezi pe o căpșună, doar sta acolo, nu fuge, nu face nimic.
Dar pentru a deveni carnivore a fost nevoie de ceva muncă.
Și, probabil, a început ca un scavenging.”
Cu alte cuvinte, un leu nu mănâncă totul.
Când se îndepărtează de micul morman de oase pe care le-au lăsat puțină carne acolo, iar oamenii s-ar putea strecura relativ ușor și tăiați o parte din asta și luați-o înapoi.
Acum, asta necesită să ai câteva instrumente cu care să faci asta.
Deci, odată ce a sosit epoca de piatră, apoi am avut posibilitatea să facem asta.
Și odată am avut vârfuri de săgeți, topoare și așa ceva, atunci chiar am ajuns la ceva.
Consumul de carne a devenit cu adevărat un lucru important. Dar, avem corpuri dinainte de vârsta de piatră.
Până în ziua de azi, când o persoană pune în organism alimente vegetale, arterele lor se deschid din nou, diabetul lor începe să se îmbunătățească, greutatea lor începe să scadă, corpurile lor încep să-și revină.
Americanii, din păcate, nu sunt într-adevăr la o dietă de inversare a diabetului.
Americanii de astăzi mănâncă mai mult de un milion de animale pe oră.
Și Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor spun că unul dintre cei trei copii născuți în anul 2000 și în anii de după va face diabet la un moment dat în viața lor.
Și vezi adevărul, pornește televizorul: jumătate din reclame sunt pentru burgeri, aripioare de pui, gustări,
cealaltă jumătate din reclame sunt pentru medicamente pentru efectele nejustificate ale tuturor alimentelor pe care le consumăm.
Deci, acolo ne aflăm.
Și dacă s-a întâmplat că în loc de o sută de milioane de americani având diabet sau pre-diabet, ce se întâmplă dacă toate sute de milioane ar avea diabet în sine?
Sau mai mulți oameni decât atât?
Toți au nevoie de medicamente, teste, îngrijire spitalicească și așa mai departe.
Din punct de vedere financiar, este un dezastru.
Dar, personal, costul personal este pur și simplu incalculabil.
Cred că începem să dăm colțul: familia mea m-a promovat generație după generație, după generație.
In orice caz, în 2004, am atins un pret de 201,5 lire la carne.
Asta a consumat omul mediu în acel an.
Și în anii următori, a scăzut și a scăzut, și acum suntem sub 190, și sperăm că această tendință descendentă va continua.
Dar până astăzi, medicii, dieteticienii, asistentele vor spune: „Diabetul este o stradă cu sens unic, nu dispare niciodată.”
Dar asta a fost înainte să ne uităm în jurul lumii și am văzut, știi, că există modele alimentare care sunt mai utile.
Și asta a fost înainte să ne dăm seama că privind în interiorul celulei, putem înțelege cum se întâmplă asta,
și putem înțelege cum să inversăm acest proces.
Și a fost înainte să ne dăm seama că pacienții vor face schimbări mai mari decât le-am dat credit.
Deci, familii ca a mea, care vând carne de generații, în schimb, poate ar putea vinde morcovi, sparanghel, cartofi dulci și fasole, și sperăm că camera de autopsie va fi mai neglijată ca niciodată, pentru că oamenii vor trăi mai mult și vor arăta mai bine, și poate cantina spitalului, în loc să servească coaste, ar putea servi o mulțime de alimente utile,  și în loc să studiem epidemiile, poate am putea sărbători o renaștere a sănătății.

 

Daniel Ganea
Vino cu mine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

nine + eight =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.