O revoluție în efectele cardiovasculare ale acizilor grași Omega-3

Zeci de ani de cercetare observațională au susținut o asociere între aportul de acid gras omega-3 (OM3FA) și o rată mai mică de evenimente cardiovasculare. [ 1 ] Cu toate acestea, cu excepția GISSI-P (Gruppo Italiano per lo Studio della Sopravvivenza nell’Infarto Miocardico Prevenzione), mai multe studii randomizate ale amestecurilor de doze în mare măsură mici de acizi grași omega-3 au oferit rezultate globale neutre. [ 2 ] Subgrupuri particulare sau obiective secundare au arătat promisiuni, dar cu siguranță nimic definitiv. [ 2 ]

Apoi a venit Studiul REDUCE-IT (Reducerea evenimentelor cardiovasculare cu Icosapent Ethyl-Intervention Trial), care a dovedit într-un mare studiu de rezultate cardiovasculare în era statinelor că o doză mare de ester etilic purificat al acidului eicosapentaenoic (EPA) la pacienții cu cardiac crescut riscul a redus semnificativ o varietate de obiective ischemice, inclusiv moartea din cauze cardiovasculare, la o populație în mare parte occidentală. [ 3-9 ]

Apoi a urmat randomizat dar deschis, Studiul JELIS (Japan EPA Lipid Intervention Study), care a găsit de asemenea, un beneficiu semnificativ într-o populație mixtă, in  prevenirea primară și secundară, în acest caz cu o doză medie de ester etilic purificat la o populație japoneză (cu niveluri inițiale mai ridicate de EPA). [ 10 ]Beneficiile par să fie legate în mare măsură de nivelurile atinse de EPA.

Studiul EVAPORATE (Efectul Vascepa asupra progresiei aterosclerozei coronariene la persoanele cu trigliceride crescute în terapia cu statine) a arătat efecte favorabile semnificative asupra măsurătorilor volumului și compoziției plăcii asupra tomografiei computerizate neinvazive cu etil icosapent versus placebo, repetând ceea ce a fost observat cu EPA în cadrul studiului deschis CHERRY (Combination Therapy of Eicosapentaenoic acid and Pitavastatin for Coronary Plaque Regression Evalued by Integrated Backscatter Intravascular Ultrasonography), care a folosit ultrasunete intravasculare invazive angio echografie), sonda ultrasonica se introduce in artera coronara si are 1.5mm la varf. [ 11-13 ]

În acest număr al Jurnalului , Dr Lázaro și colab. [ 14 ] a evaluat impactul alimentar al OM3FA la 944 pacienți consecutivi cu infarct miocardic cu creștere a segmentului ST (STEMI). Ei au examinat proporția de EPA în fosfatidilcolină serică (PC), care estimează cantitatea de consum recent de EPA dietetic. Ei au descoperit că nivelurile serice de PC-EPA în momentul STEMI au fost asociate cu o incidență semnificativ mai scăzută a evenimentelor cardiovasculare adverse majore la 3 ani de urmărire. De asemenea, au descoperit că nivelurile serice de acid alfa-linolenic (ALA) au fost asociate cu o incidență mai mică a mortalității din toate cauzele.

Studiul lui Lázaro și colab. [ 14 ] cu pacienți înrolați cu STEMI. Cu toate acestea, rezultatele se aplică probabil tuturor pacienților cu ateroscleroză sau care prezintă un risc crescut pentru aceasta. Interesant, într-un studiu recent al calcificării arterei coronare, nivelurile scăzute de EPA și un alt acid gras omega-3 numit acid docosahexaenoic (DHA) au fost asociate cu ateroscleroza coronariană cu debut precoce, care a fost independentă de vârstă, sex sau consumul de statine. [ 15 ]

Biologia OM3FA este complexă, iar înțelegerea noastră evoluează rapid. [ 16 ]Anumite OM3FA esențiale, cum ar fi ALA, sunt obținute în dietă din surse vegetale (de exemplu, semințe de chia, semințe de in și nuci). După cum este indicat în Figura 1, conversia ALA în DHA este complexă și necesită 7 etape enzimatice independente care includ EPA și acid docosapentaenoic ca intermediari. În schimb, EPA și DHA pot fi obținute direct din surse marine (cum ar fi peștii uleioși) pentru a evita etapele multiple de biosinteză necesare ALA. Într-adevăr, conversia ALA în EPA și DHA este ineficientă, în special la o populație care consumă o dietă tipică occidentală de alimente procesate, grăsimi animale și uleiuri de semințe rafinate, bogate în OM6FA. Prin urmare, aportul alimentar direct de OM3FA din alimente bogate în EPA și DHA este mai eficient, dar la pacienții cu boli cardiovasculare,chiar și aceste surse sunt extrem de inadecvate pentru a atinge niveluri terapeutice consistente asociate cu rezultatele benefice raportate în studiul  REDUCE-IT. Suplimentele alimentare OM3FA, deși sunt foarte populare, rămân nedovedite în ceea ce privește reducerea riscului cardiovascular din cauza preocupărilor de calitate și a lipsei de reglementare. Oxidarea acestor OM3FA extrem de nesaturate în timpul procesării comerciale poate compromite orice beneficiu potențial, după cum s-a demonstrat prin studii de laborator independente.[ 17 ]

Faceți clic pentru a mări

Figura 1.

Calea pentru conversia biosintetică a ALA în EPA și DHA
Acid alfa (α) -linolenic (ALA) este convertit enzimatic în acizi grași omega-3 (OM3FAs), acid eicosapentaenoic (EPA), acid docosapentaenoic (DPA) și acid docosahexaenoic ( DHA), printr-o serie de reticul endoplasmatic și proteine ​​peroxizomale. Produsul final din această cale este DHA care este sintetizat prin β-oxidare peroxizomală pentru a îndepărta acetil-CoA 2-carbon din precursorul său. Această cale necesită Δ 5 -desaturase și Δ 6 -desaturase codificata de FADS1 și FADS2 genelor, respectiv. Etapele de alungire a acizilor grași sunt efectuate de elongaze care sunt codificate de ELOVL1 și ELOVL2gene. Mediatorii specializați în rezolvare (SPM) cuprind mediatori chimici desemnați rezolve din seria E, derivate din EPA, și rezolve, proteine ​​și maresine din seria D generate de DPA și DHA. OM3FA-urile sunt convertite în SPM-uri și alte lipide bioactive (eicosanoide, docosanoide) de către diferite enzime, inclusiv ciclooxigenaza (COX), lipoxigenaza (LOX) și citocromul P450 (CYP). Aceste produse mediază expresia genelor, semnalizarea celulară și efecte antiinflamatoare puternice. Există surse dietetice pentru ALA pe bază de plante (cum ar fi semințe de chia, semințe de in și nuci), în timp ce EPA și DHA pot fi obținute din surse marine (cum ar fi peștii uleioși).

Pentru cei cu alergie la pește sau fructe de mare sau care, din motive religioase sau etice, sunt vegetarieni sau vegani și extind acest lucru pentru a interzice consumul de produse derivate marine, ALA poate oferi o alternativă adecvată. Cu toate acestea, după cum sa menționat în textul anterior, conversia ALA în EPA este foarte ineficientă, cu o rată de doar aproximativ 5% până la 20%, cu rate mai mari, dependente de estrogen, doar în rândul femeilor tinere sănătoase. Astfel, ALA poate să nu fie un înlocuitor suficient pentru sursele dietetice directe de EPA și acizii grași cu lanț lung asociat. Dincolo de implicațiile pentru dezvoltarea medicamentelor, lecțiile învățate din acest studiu se aplică probabil și îndrumărilor dietetice. Nucile, semințele de in și semințele de chia sunt câteva exemple de alimente bogate în conținut de ALA. Nucile, cum ar fi nucile, au fost asociate cu beneficii cardiovasculare în mai multe studii,iar în lumea epidemiologiei nutriționale, rezultatele sunt extrem de robuste. Într-adevăr, anumite observații din acest studiu realizate de Lázaro și colab.[ 14 ] ar putea fi confundat cu alte elemente benefice ale alimentelor care sunt, de asemenea, bogate în ALA și EPA.

Studiul REDUCE-IT a introdus o nouă eră în prevenirea cardiovasculară, cu ceea ce va fi probabil prima din mai multe terapii de viitor. [ 18 ] Cercetările în curs vor examina potențialul dozelor mai mari de EPA decât cele utilizate în REDUCE-IT, precum și investigația aplicațiilor non-cardiovasculare. Asistăm la o reapariție în cercetarea OM3FA – știință de bază, nutrițională, epidemiologie și studii randomizate. Beneficiile cardiovasculare ale altor metaboliți activi și derivați ai EPA și ale diferitelor OM3FA, cum ar fi acidul docosapentaenoic și ALA, vor fi, de asemenea, explorate în anii următori. [ 19 ] Deși o astfel de cercetare este în desfășurare, pe baza unor constatări precum Lázaro și colab., [ 14 ] este logic să sfătuiți pacienții să își mărească aportul de alimente bogate în OM3FA, cum ar fi EPA și ALA, în locul surselor mai puțin sănătoase de calorii, precum și să pună în aplicare utilizarea EPA pe bază de rețetă la pacienții care au indicații aprobate.

Daniel Ganea
Vino cu mine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × four =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.