Afectarea miocardului prin actiunea directa a SARS COV 2

Ar trebui sa incepem prin a preciza ca si alte virusuri (chiar si bacterii) dau afectare miocardica in mod similar, doar ca acum COVID19 e in centrul atentiei si pentru ca se transmite mai repede si are mortalitate ceva mai mare a devenit relevant si acest mecanism de afectare a inimii. Un prieten a murit recent „de infarct miocardic”, ce coincidenta, la doar 2 sapt de la boala simptomatica usoara COVID19. Si pentru ca eram in perioada in care se cerea sa nu mai scrie pe toate fisele COVID19 (dupa e in aprilie trecusem si de perioada in care se cerea sa scrie), diagnosticul lui a ramas infarct miocardic acut. Atata numai ca in ziua de azi lumea nu prea mai moare de infarct, deci e cam ciudat sa moara tocmai un om tanar. Revenind la subiectul de azi, afectarea miocardica este cel mai adesea identificata din timp si tratata eficient in perioade in care nu e pandemie. Cand e pandemie – Dumnezeu cu mila, iti refuza internarea pentru ocluzii intestinale, fracturi de femur, tahicardii ventriculare si pentru restul sa ne rugam!

Ce se intampla in inima cand ai invazie miocardica cu COVID19

Sau mai precis ce credem, ca numai Dumnezeu stie ce e acolo exact, noi aflam dar mai greu. Trebuie sa precizez ca invazia altor organe (pancreasul de exemplu sau intestinul) decat plamanul este extrem de improbabila deoarece virusul se gaseste foarte greu in sangele circulant 1% mai precis. Prin urmare probabilitatea ca sa ajung ain miocard e extrem de redusa. In plaman se raspandeste din aproape in aproape fiindca aparatul respirator este poarta de intrare si oricum daca stau si ma gandesc este mai putin aparat decat sangele unde macrofagele inghit tot ce nu e de-al casei.

Afectarea miocardului prin boala COVID19

Sindromul acut respirator SARS-COV-2 sau boala COVID19 cum a fost denumit, are potentialitatea de a afecta direct si indirect functia miocardului (inimii).

In rara eventualitate a patrunderii in miocard pe cale sanguina, coronavirusul poate infecta celulele miocardice a caror membrana e bogata in receptori ai enzimei convertoare de angiotensina, ACE2 – proteina ligand prin care virusul acceseaza celulele umane.

Infectia celulara poate deteriora indirect miocitele prin raspunsul inflamator declansat de eliberarea virusului din celula (se distruge celula si prin urmare limfocitele intra in alerta mobilizandu-se, si eliberand markeri inflamatori, ca si in plaman). Deasemenea, afecteaza si endoteliul vascular, producand trombi si reducand aportul sanguin, ceea ce va contribui la agravarea leziunilor si in final la infarctul miocardic, repet prin mecanism indirect.

Inflamatia miocardului (sau a endocardului, pericardului, dupa caz) se adauga la aportul redus de sange si produce o necroza suficient de extinsa pentru a afecta functia cardiaca si omul moare. Face moarte subita, ca si cum i s-ar fi astupat o artera coronara, desi el poate n-avea aeroscleroza, ca era om tanar.

Si toate astea se intampla in cateva zile sau chair ore, chiar si fara durere in piept, pur si simplu cade din picioare si moare.

Sau, daca ai noroc, leziunea nu e atat de extinsa cat sa determine stopul cardiorespirator, si faci tulburari de ritm diverse, care afectand functia de pompa, agraveaza treptat ischemia cardiaca si faci infarct ceva mai tarziu, daca nu cumva faci fibrilatie ventriculara sau alte tulburari de ritm letale. Macar atunci ai timp sa intri in panica.

Bun, si ce facem, cum putem preveni aceste complicatii?

PURTATI MASCĂ!

Vad in continuare pe strada si incredibil: la o coada uriasa, vreo 1000 poate 1500 oameni, (majoritatea romani, dar si francezi, englezi, rusi, bulgari si unguri), care nu poarta masca! Sunt inconstienti, nu inteleg ca pot deveni purtatori, contribuind la prelungirea pandemiei si la numarul de decese, prin asta devenind practic criminali. Sau poate in subconstient se bucura ca vor muri unii si pentru ca se considera mai feriti decat altii, aleg sa-si joace sansa. Numai ca ii asteapta noile tulpini, mai agresive, mai alergenice si mai contagioase, in timp ce imunitatea s-a dovedit a fi o iluzie. Doar e vorba despre un corona virus, familie din care face parte si HIV.

Ce am mai putea face pentru a preveni complicatiile cardiace, ar trebui facut de rutina la pacienti dispneici o ecocardiografie si markerii enzimatici miocardici. Macar sa stii din timp daca are afectare miocardica. E rara, dar cam e letala, ca e silentioasa, in cascada si fara ca organismul sa se poata apara.

In rest…

PURTATI MASCĂ!

Toata lumea, si voi americanilor!

 

Daniel Ganea
Vino cu mine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 + 13 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.