Infarct miocardic cu supradenivelare ST și embolie pulmonară la un pacient cu sindrom de detresă respiratorie acută pe COVID-19

Prezentare de caz clinic a unui pacient de 82 de ani cu sindrom de detresă respiratorie acută din cauza infecției cu SARS-CoV-2 care a fost complicată de infarctul miocardic concomitent cu supradenivelare de segment ST și trombembolie pulmonară.

Un bărbat în vârstă de 82 de ani a fost diagnosticat cu COVID-19 în urma unui test pozitiv pentru SARS-CoV-2 în prezența simptomelor de febră și dispnee ușoară. După o autoizolare la domiciliu timp de 1 săptămână, pacientul a fost internat în spital din cauza agravării tulburărilor respiratorii. Examinarea fizică a relevat o temperatură a corpului de 39,0 ° C, tensiunea arterială de 152/113 mmHg, frecvența cardiacă de 160 bpm și o saturație de oxigen de 78% cu oxigen 10L/min. Investigațiile de laborator au evidențiat proteina C-reactivă (PCR) de 206mg/L, procalcitonină 0,57μg/L și D-dimeri>10000μg/L. Deși durerea toracică nu a fost simptomul predominant, o electrocardiogramă a evidențiat un infarct miocardic (STEMI) cu supradenivelare a segmentului ST în arealul infero-posterior (Panoul A). Tomografia computerizată a demonstrat opacități și consolidare în sticlă șlefuită (Panoul B) și dovezi de embolie pulmonară acută în artera pulmonară dreaptă (Panoul C, săgeata).

Ecocardiografia transtoracică nu a arătat nicio dovadă de hipertensiune arterială pulmonară. După intubația oro-traheală, angiografia coronariană efectuată într-un laborator dedicat de cateterism cu măsuri suplimentare de protecție specifică împotriva COVID-19, a arătat proximal ocluzia trombotică a arterei circumflexe stângi (Panoul D, capul săgeții). În urma unei pre-dilatații ușoare, tomografia de coerență optică (OCT) a arătat dovezi pentru un tromb suprapus pe o placă bogată în lipide, fără dovezi suplimentare de rupere a plăcii (Panoul E, săgeata) și stenoză importantă proximal față de tromb (Panoul F). Reperfuzia prin intervenție coronariană percutană primară și implantarea unui stent medicamentos a fost efectuată obșinându-se fluxul final TIMI III. Ulterior, pacientul a fost trimis la unitatea de terapie intensivă pentru îngrijiri suplimentare.

Infecția SARS-CoV-2 și boala COVID-19 au apărut frecvent asociate în secțiile de urgențe cardiologice cu diverse evenimente cardiovasculare, de la infarct miocardic acut, miocardită, insuficiență cardiacă, aritmie și până la boală trombo-embolică pulmonară sau venoasă.

NB: Inflamatiile vasculare si sistemice cauzate de furtuna de citokine mediata prin infecția cu virusul SARS-CoV-2 pot duce la o stare protrombotică și hiperoagulabilă și la o disfuncție endotelială. Rămâne neclar dacă aceste efecte sunt mai pronunțate cu pneumonia asociată cu SARS-CoV-2 în comparație cu alte virusuri respiratorii sau bacterii.

Daniel Ganea
Vino cu mine

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.