Consumul de cafea influențează rezultatele cardiovasculare și riscul de mortalitate?

  • Consumul ușor până la moderat de cafea (0,5-3 căni/zi) a fost asociat în mod independent cu un risc mai scăzut de mortalitate de toate cauzele și cardiovasculare (CV) și accident vascular cerebral incident .
  • Consumul ușor până la moderat și mare de cafea au fost asociate cu rezultate CV favorabile, atât în ​​ceea ce privește sănătatea cardiacă, cât și cea arterială.

De ce contează asta

  • În ciuda faptului că cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi la nivel global, există date limitate disponibile despre efectele pe termen lung ale consumului său regulat asupra sănătății CV.

Design de studiu

  • O analiză a 468.629 de participanți (vârsta, 40-69 de ani) fără boală cardiacă manifestată clinic, identificată de la Biobank din Marea Britanie (2006-2010).
  • Consumul de cafea a fost clasificat în 3 grupe:
    • aport zero;
    • aport ușor până la moderat (0,5-3 căni/zi); și
    • consum mare (>3 cani/zi).
  • A fost evaluată asocierea consumului de cafea cu mortalitatea de orice cauză și CV și parametrii structurali și funcționali de rezonanță magnetică cardiovasculară (CMR).
  • Finanțare: niciuna nu a fost dezvăluită.

Rezultate cheie

  • Din 468.629 de participanți, 103.384 (22,1%) nu au consumat cafea în mod regulat, 274.088 (58,5%) au consumat 0,5-3 căni/zi și 91.157 (19,5%) au consumat > 3 căni/zi.
  • După o urmărire mediană de 11 ani, consumatorii de cafea ușoară până la moderată față de neconsumatori au avut un risc mai scăzut de (HR ajustat; IC 95%):
    • mortalitate de toate cauzele (0,88; 0,83 până la 0,92; P<0,001);
    • Mortalitatea CV (0,83; 0,74 până la 0,94; P=0,006); și
    • accident vascular cerebral incident (0,79; 0,63 până la 0,99; P=0,037).
  • Consumul ușor până la moderat de cafea a fost legat în mod semnificativ de o reducere a indicelui de rigiditate arterială (β= -0,12; 95% CI -0,18 până la -0,06; P<0,001).
  • În sub-analiză CMR (n=30.650), atât categoriile de cafea ușoară până la moderată și cea mare au fost asociate cu o creștere a volumului diastolic, final sistolic și vascular cerebral, dependent de doză, în ventriculul stâng și drept, și cu o masă mai mare a ventriculului stâng. .

Limitări

  • Datele despre consumul de cafea au fost auto-raportate.

Simon J, Fung K, Raisi-Estabragh Z, Aung N, Khanji MY, Kolossváry M, Merkely B, Munroe PB, Harvey NC, Piechnik SK, Neubauer S, Petersen SE, Maurovich-Horvat P. Este asociat un consum de cafea ușor până la moderat cu risc mai mic de deces: un studiu Biobank din Marea Britanie. Eur J Prev Cardiol. 20 ianuarie 2022 [Epub înainte de tipărire]. doi: 10.1093/eurjpc/zwac008. PMID: 35048949 Vezi rezumat.

Daniel Ganea
Vino cu mine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.